viriklima-szolnok-napkollektor-szerelesSzinte hihetetlen, hogy a Nap milyen mennyiségű energiával lát el minket: kevesebb, mint két hét alatt annyi napsugár érkezik Földünkre, amely megfelel az általunk ismert fosszilis
tüzelőanyag-készlet teljes energiatartalmának. Ha ezt megcsapoljuk, olyan hőforráshoz juthatunk, amely kifogyhatatlan, sőt környezetünket sem terheli.
A napenergiát számos célra használják. A kollektorok a napsugárzásból nyert hővel felmelegítik a fürdéshez és mosogatáshoz használt melegvizet, medencénket, sőt, bizonyos különleges típusok fűtésrásegítésre is alkalmasak. Mint minden műszaki terméknél a felhasználók itt is számos típus és kategória közül választhatnak.
A közép-európai országokban gyakran alkalmazott napkollektorok működése egyszerű: a beérkező napsugár egy speciális bevonattal ellátott fémlemezt melegít, majd ezt a hőt hasznosítja. Formájukat tekintve két különböző típust különböztetünk meg, a síkkollektort és a vákuumcsöves kollektort. A hagyományos síkkollektorok általános felhasználási területe a melegvíz készítés és a medencefűtés, de a magasabb árfekvésű készülékekkel akár már a fűtés-rásegítés is megvalósítható.
Stabil felépítésük, tartósságuk és könnyű elhelyezhetőségük miatt a síkkollektor a legelterjedtebb napkollektor. A vákuumcsöves kollektoroknál az elnyelőfelületet több darabra osztják, a lemezcsíkokat lezárt üvegcsövekbe helyezik, ahol speciális eljárással légüres teret (vákuumot) hoznak létre. A vákuum tökéletes hőszigetelő hatása miatt a kollektor hőtermelését a téli hideg környezet nem befolyásolja, ezért a melegvíz készítésen és medencefűtésen kívül kifejezetten ajánlott fűtésrásegítésre is.
A nap nem áll korlátlanul rendelkezésre, ezért a napkollektorokat mindig kisegítő elemként kell figyelembe venni. Alkalmazásuk esetén a cél a rásegítés, nem egy más hőtermelő kiváltása. Fejenként egy-két négyzetméter kollektorral akár 60%-ban fedezhetjük az éves melegvíz készítésünket. Amennyiben fűtésre is rá szeretnénk segíteni, a melegvíz készítéshez szükséges felület többszörösére lehet szükség, de mindig gondolnunk kell a kollektorok nyári kihasználtságára is. Ekkora felülettel fűtési költségünk éves szinten akár 15-30%-kal csökkenthető.

A napkollektoros rendszerek valóságos gazdasági megtérülési idejét nehéz meghatározni, hisz az energiaárak gyors ingadozása már évek óta bizonytalanságot okoz a gazdasági számításokban. Mégis, pont a hektikus változások és jövő bizonytalansága ösztönöz egyre több felhasználót arra, hogy épületük hőellátását több alapra helyezze. A legfrissebb felmérések és kutatások alapján egy jó minőségű kollektor közel egy-két év alatt hoz le a tetőről annyi energiát, amely a teljes előállításához kell, és ezzel a legkörnyezetkímélőbb beruházások közé tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + tizenkettő =