viriklima-szolnok-led-izzo-vilagitasFelmerült már Önben a gondolat, hogy hogyan tudná költségeit lecsökkenteni és alacsonyan tartani? Otthonában, üzletében, irodájában és mindenhol, ahol világítani kell, ma már lehetséges ez, legyen szó akár dekorvilágításról, vagy fővilágításról.

A LED világítás a ma létező leghatékonyabb technológia: 30-50.000 óra élettartamuk 10-50-szer hosszabb bármilyen más fényforrásénál. Ráadásul a LED-es fényforrások 50-90%-kal fogyasztanak kevesebb energiát, érzéketlenek a fel- és lekapcsolgatásra, rázkódásra. Drasztikus mértékben csökken villanyszámlája és nem kell többé égőket vásárolnia. Elmaradnak a karbantartási költségek, sőt a LED világítás egyúttal reprezentatívvá is teszi környezetét.

1. A LED izzók felhasználási területei

A világítástechnikát – célja szerint – négy területre oszthatjuk: funkcionális világítás, általános világítás, dísz- vagy építészeti világítás és kiemelő világítás.
Az általános világítási célokra (irodai, otthoni, üzleti világítás) egyelőre egyre több, (beltéri) kiemelő világításra alkalmas termék (LED-spotlámpák) jelenik meg: ezek elsősorban kirakatokban, vitrinekben alkalmazhatók. Az alacsony hőmérséklet és UV-, illetve infrasugárzás-mentes fényük miatt kiválóan alkalmasak az ezekre érzékeny áruk világítására (pl.: élelmiszerek, műszálas anyagok). Otthoni használatra azokon az általános világítási helyeken alkalmazhatók hatékonyan, ahol több spotlámpa (10-15 db) üzemel egyszerre például álmennyezetben, és ezek lecserélésével az energiafelhasználás és nem utolsósorban a villanyszámla mérsékelhető. A LED-es lámpatestek széles tárháza található meg azonban a (kültéri) díszvilágításban – homlokzati súrolófény, süllyesztett fények, kontúrokat követő szélvilágítás – szinte bármilyen alkalmazásra létezik megoldás. A rendkívül hosszú élettartam, a jól irányítható fény (alacsony fényszennyezés), a zárt rendszeru lámpatestek (IP-védettség) és a szabályozhatóság (dinamikus világítás) nagy előnyt jelentenek a szobrok, szökőkutak, muemlék-jellegű vagy modern épületek homlokzatainak, különleges építészeti elemeinek megvilágítására, akár színes, “mozgó” fényekkel. Beltérben ezen előnyök jól kamatoztathatók például az üzletvilágításban, ahol egy üzlet hangulata, arculata, a világítás “gombnyomásra” történő megváltoztatása az adott szezonhoz, évszakhoz vagy akcióhoz igazítható, ezzel is felkeltve a vásárlók figyelmét, és növelve a vásárlási kedvet.

2. Miért Luxban és nem Wattban vannak megadva a világítási értékek a LED izzóknál?

A hagyományos izzóknál – a bevett gyakorlat szerint – a mesterséges fényforrások teljesítménye a villamos energiafogyasztást mutató Wattokban meghatározott. A villamos fogyasztás értéke az izzólámpáknál jóval nagyobb fényhasznosítású energia takarékos és LED-es lámpáknál nem tekinthető összehasonlítási alapnak, mert ezek fényhasznosítása jóval magasabb (akár 10-15-szörös az izzólámpához mérten). Leginkább célravezető lux értékét használni, – amely a megvilágítás mértéke – egy hagyományos izzólámpa és egy LED lámpa összevetésekor.

3. Hideg vagy melegfehér LED izzó?

Hideg vagy melegfehér LED izzóElőször is mi a különbség a meleg és a hidegfehér izzó között?
A meleg fehér szín egy sárgás fehér szín, hasonlít a már megszokott halogén fényéhez (megjegyzés: a halogén szín teljesen sárga szín, mivel a kibocsátott fény spektruma nem tartalmazza a kék színt). Ezért ezt olyan területen alkalmazzuk, ahol pihenésre és meghittségre vágyunk (pl. nappali, ebédlő). Üzletbelsők megvilágításánál kiválóan alkalmas meleg színek, valamint arany tárgyak megvilágításához.
A hideg fehér szín egy kékesebb hidegebb szín, amely inkább olyan helyekre alkalmas, mint megvilágítás, ahol viszonylag kevesebb időt tartózkodunk (pl: előszoba) vagy irodába, üzlet, kirakat megvilágításához. Hideg színek (kék, zöld) kihangsúlyozásához tökéletes választás, fémes anyagok, ezüst tárgyak megvilágításához használhatjuk.
Figyelem!: Ne használjuk meleg színek és arany holmik kiemelésére, mert zöldes fényt fognak a tárgyak visszaverni, amely nem esztétikus. A fenti alkalmazások csak szubjektív javaslatok, egyéni ízlések szerint eltérő lehet.
Egy ugyanolyan típusú izzó ugyanannyi LED-del hideg fehér színben mindig erősebb fényt bocsát ki, mint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező meleg fehér színű.

4. Számít-e a LED-ek száma a LED lámpában a fényerősség szempontjából?

A LED-ek száma alapján nem igazán lehet összehasonlítani az egyes LED izzók fényerejét egymással. Azért, mert egy izzóban van 48 db LED, nem jelenti azt feltétlenül, hogy 2-szer jobban világítana, mint egy 24 LED-es izzó. Miért van ez így? Mert az a fontos, hogy a LED-ek, amelyekből a LED izzó áll, milyen fényerősségűek, azaz hány milicandellásak. A 110°-ban sugárzó LED izzóinkat 1.000-1.200 mcd közötti LED-ekből, a 25°-ban világító LED izzókat 18.000-21.000 mcd közötti LED-ekből gyártatjuk. Ha nincs rá mód, hogy személyesen megtekintsük a LED izzót a vásárlás előtt, mindenképpen az összehasonlítás miatt célszerű tudni a LED-ek mcd (milicandela) értékét, hogy ne érjen csalódás minket.

5. Mi különbség a 25° és 110°-ban fény kibocsátó LED izzók közt?

A LED izzóink két típusú LED-del előállítottak A 25°-ban fényt sugárzó izzót BJ5044UW, a 110°-ban sugárzót BJ5084UW típusú LED-del készíttetjük. A felhasználási terület tekintetében a 110°-ban sugárzó LED lámpák általános világítási célra alkalmasak, ott ahol egy időben hagyományos fény forrásból is több darabot használtunk (pl álmennyezet). A koncentrált (25°) fényt kibocsátó LED izzókkal nagyobb megvilágítási igényu helyiségek (pl: konyha), és tevékenységek (főzés, olvasás) elegendő fény mellett végezhetőek.

Egy valamit sajnos leszögezhetünk a LED izzókkal kapcsolatban, kompromisszumot kell kötnünk: vagy kis szögben, de nagy fénnyel, vagy nagy szögben kisebb fénnyel tudunk LED lámpát választani.

6. Mire érzékenyek a LED lámpák?

A LED-del készült világítótestek 2 dologra érzékenyek: egyik a stabilizált tápfeszültségu pontos táplálási igény (amennyiben 12V feszültségről üzemelő LED-et használunk), a másik a 80°C alatti üzemeltetési hőmérséklet. A LED fényforrások ára szerencsére egyre inkább közelít a már meglévő energiatakarékos típusokhoz, és rendkívül jó fényhasznosításuk (1-5 W villamos teljesítmény igény) a hosszú élettartamukkal párosulva gazdaságos megvilágítást tesznek lehetővé.

7. Mire nem érzékenyek a LED lámpák?

A LED lámpák élettartamát nem befolyásolja sem a rázkódás sem a fel-le kapcsolgatás.

8. Mekkora élettartama van a LED izzónak?

Mekkora élettartama van a LED izzónak?Sok LED izzó gyártó minimálisan 50.000 üzemórás élettartamot jelöl meg a LED izzó élettartamának, sajnos azonban ez csak a nem fehér (sárga, piros, kék, zöld és RGB) színű LED izzókra igaz, a fehér izzók fényereje a fehér színű LED gyártási technológiájának betudhatóan az üzemeltetési évek során folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy napi 8 órás (reggel 2 óra, este 6 óra) használat mellett az első év után a LED izzók fényereje 3-5%-kal lecsökken. A második év végére 5-10%-kal a 3. év végére 10-15%-kal csökken az izzók fényereje. Gyakorlatilag szépen lassan elhalványul a LED izzó fénye. Végül is elmondható, hogy bírja 50.000 óráig is a LED izzó, csak nem valószínű, hogy bárki is szeretne 80%-kal lecsökkent fényerejű izzókkal egy szobában tartózkodni. A piros és sárga LED-es izzók 100.000 órás, a kék LED-es 50.000, a zöld 70.000 órás időtartam alatt veszítenek 20%-ot a fényerejükből.

9. Mikor LED lámpa és mikor nem?

A LED lámpákat a hagyományos és halogén izzókhoz képest alacsonyabb megvilágítási értékük miatt nem érdemes azokra a területekre elhelyezni, ahol a helyi megvilágítás egy-egy nagyobb teljesítményu hagyományos izzóval megoldott, mivel egyenlőre nem létezik kereskedelmi forgalomban olyan LED-es lámpa, amely egy az egyben helyettesítene egy 60W-100W-os hagyományos izzót, amely 360°-ban világít. A LED lámpákat az otthonunkban olyan helyeken érdemes használni, ahol több kisebb teljesítményű halogén, vagy normál izzólámpa van elhelyezve (20-30 W)

10. GU10-24-220VCW milyen LED izzó típust jelent ez az elnevezés?

A LED izzók termékmegnevezése először a foglalat típussal – jelen esetben ez GU10-es foglalatot jelent – egyezik meg a következő szám -24- a LED-ek számát jelenti az izzóban, a 220V- a hálózati feszültségről való muködést jelenti, a CW cold white azaz hideg fehér színt. Amennyiben WW jelölést találunk, a LED lámpa színe meleg fehér.

11. LED-es világítást szeretnék, csak LED izzó jöhet számításba?

A LED-ek nemcsak izzólámpaszeru fényforrásként szerezhetőek be – amelyek egyszerűségüknél fogva csábítanak a meglévő fényforrások kicserélésére- hanem olyan merev illetve flexibilis szalagok formájában, amellyel a térben egyenletesen elosztott megvilágítást lehet kialakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − kettő =